0 商品數量
售價:HKD 0.00

面膜地雷你要知
 


1. 天天敷面
純保濕補水嘅面膜基本上日日敷係冇問題,如果有特殊功效嘅面膜就最好唔好,因為面膜多多少少都有軟化角質嘅化學物品,因為如果敷得太密,好容易令肌膚敏感,而且亦會令毛囊阻塞發炎,引發粉刺同痘痘。
 

2. 沖涼時候敷
有D人會係浸浴時敷面膜,但其實沖涼嘅時候室内温度會好高,蒸汽亦會多,高温會令面膜嘅水分同精华都蒸發左。所以沖完涼之後敷面先係最好時機,因為沖涼後毛孔擴張,加上皮膚會比較缺水,呢個時候敷面就最好不過。
 
3. 面膜不要敷太耐
即使係睡眠面膜也好,亦不宜敷喺面上面太耐,要知道睡眠面膜其實含有D刺激皮膚嘅化學物質,而且敷太耐會妨礙肌膚吸收,什至會導致生暗瘡,所以睡眠面膜最好敷6小時就沖洗,而且一星期兩次就可以。
 
4. 皮膚刺痛要停止
如果敷上面膜覺得有少少刺痛,但一陣就消失,問題就唔大;佐如果刺痛比較明顯就要即刻停止,之後洗淨塊面同拍上有舒緩功效嘅爽膚水,如果繼續使用而呢種現象繼續有,就唔好再用,代表呢款面膜唔適合你。
 

5. 敷面膜前去角質
敷面膜前清潔皮膚係好重要,但就唔駛次次都要去角質層。角質層可以防止肌膚水分流失同中和酸堿,而角質層嘅代謝週期為28日,28日角質層就會代谢一D枯死嘅细胞,所以只需一個月做一次去角質就可以。太密使用,會損傷角質層。



Copyright © 2018 MI Club. 關於我們 | 聯絡我們 |私隱政策| 版權所有 不得轉載